1.11.2012

iğne oyası nedir, nasıl yapılır

iğne oyası hakkında biraz laf edelim.iğne oyaları nın anlamları ifade etmek istedikleri hakkında sizlere nacizane bilgiler vermek isterim.sizleri sıkmam umarım.iğne oyası nın ihtişam ve mükemmeliyetini hissedelim birlikte.
 İğne oyası sanatçıları iğne oyası yaparken, ümit, sevgi, acı, pişmanlık, öfke, düş kırıklığı, mutluluk, coşku gibi insan duygularını hatta toplumsal olayları ve ulusal kahramanlarla ilgili duygu ve düşüncelerini renkler ve şekillerle anlatmaktadırlar.

İğne oyası, gereci genellikle iğne olan, iğnenin çekilmesiyle meydana gelen düğümlerin yada ilmiklerin üst üste tutturulması işlemidir.
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre; oya sözcüğünün başka dillerde karşılığının bulunmaması bu sanatın Türklere ve özellikle Türk kadınına özgü bir sanat olduğunu göstermektedir.

 Geleneksel kültürümüzün ve kaybolmakta olan el sanatları mızın en önemli örneklerinden biri ve sadece Türk insanına özgü iğne oyaları, düz renkli veya basma yemenilerin, kreplerin, mendillerin, gömleklerin önlerine, yaka ve kollarına renkli ipek, pamuklu ve naylon ipekle, iğne ile yapılan çok zarif bir dantel türüdür.

İğne oyası motifleri oluşturulurken renkler açık-koyu, koyu-açık olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise iki veya üç boyutlu olan oyalarda motiflerin vurgulanması ve monotonluğun kırılmasıdır.

 İğne oyası için aranılan en önemli özelliğin sık ve muntazam olması vurgulanmakla beraber desen seçiminde de kendi zevkleri ön plana çıkmaktadır. Oyalar genellikle yazma ve fular kenarına uygulandığından daha çok bohça içinde muhafaza edilmektedir. Sertleşme yöntemi olarak en çok sabun kolası kullanılmaktadır.




İğne oyası yapan bireylerin araç olarak; iğne ve tığ, gereç olarak da; daha çok sentetik ip kullandıkları gözlenmiştir. İğne oyalarının uygulama alanları çeşitlilik göstermekle beraber daha çok tülbent, namaz örtüsü, oda takımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. El emeği göz nurunun en küçük motifine kadar yansıdığı oyalar onu dokuyan kadınların duygularının ve sanat gücünün terkibinden doğan birer sanat abidesi durumundadır.Geleneksel kültürümüzde sözsüz konuşma aracı, 200'e yakın çeşidi olan sadece iğne ile ipeğin ağırtılarak boyanmasıyla yapılan yazma oyaları, geleneksel motiflerle birlikte günlük oyalardan esinlenerek alınan yeni motiflerle de zenginleşerek yaşamaya devam etmekle beraber eski önemini yitirmektedir. Önlemler alınıp oya yapan bireylerin maddi ve manevi yönden desteklendiği takdirde diğer el sanatlarımız gibioyalarımızda da kaybolma tehlikesini önlemiş oluruz.

İğne oyası sanatçıları iğne oyası yaparken, ümit, sevgi, acı, pişmanlık, öfke, düş kırıklığı, mutluluk, coşku gibi insan duygularını hatta toplumsal olayları ve ulusal kahramanlarla ilgili duygu ve düşüncelerini renkler ve şekillerle anlatmaktadırlar. Örneğin gelin hamile olduğunu al renkli güllü oyalar la, bahtsızlığını, mezar taşı adlı kahverengi oyalarla, kavgalı ise kırmızı biber motifleri ile süslü oyalar la anlatırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder